Aikamatka 80-luvulle


Kuten varmasti tiedätte, etsimme keväällä somenatiivia työntekijää, että saatais koko some uudelle tasolle; onni onnettomuudessa löydettiinkin kerran vuodessa kännykällä oleva Pikku-Olli. ”Sain mun vastuita eteenpäin, sekä koko myymälän ja varaston parempaan kuntoon!” Vanhempi Olli kertoo onnellisesta onnettomuudesta. Kuitenkin kuvaaminen on edelleen tarkoitus nostaa uudelle tasolle. ”Postauksethan menee niin, että herra toimitusjohtaja kirjottaa tekstin ja sit keksitään kuvat ja usein ikävän nopeasti” Kuusela toteaa kiireen keskeltä. Tässä postauksessa päätettiin tehdä toisin; Kaartinen antoikin alamaisilleen vapaat kädet sekä asuihin, että kuviin! ”Näiden kuvien perusteella tuon suuren johtajan pitikin keksiä, mitä tarinaa he yrittivät kertoa!” Pikku-Olli kertoo.
 
Ohjeinaan ”hemohyvät fittikuvat” jantterit lähtivätkin luomaan heidän tarinaansa. Kuvissa palataan heti selkeästi suoraan 80-luvulle, kun Kurvi oli vielä Kurvi ja Viisikulma oli hiukan hämyisempi, kuin nykyinen gentrifikoitunut Rööperin sydän. ”80-luvulla Suomessa ja varsinkin Helsingissä vapautuivat rahamarkkinat. Länsi, joka oli villi, tuli tänne ja isosti!” Kaartinen hihkuu, puoli vuotta tuolla vuosikymmenellä eläneenä. Tässä kuvassa vasta Kauppakorkeakoulusta päässyt Kalle, on vielä märkäkorvan tavoin lähtenyt vanhempien pankkiirikollegojen matkaan. ”Eikä luultavasti turhaan, tarinat noista vuosista kuulostaa kyllä elämisen arvoisilta!” Kaartinen kertoo kuullusta elämästä. Toisaalta voi olla, ettei Kalle olisi päässyt pankkiin tuolloin noin kasuaaleilla vaatteilla töihin…

 

Ja PUFF taksi on suhannut Viiskulmaan, jossa Jonne ja Kuusela ”staijailevat”. Nuoremmat seuramiehet, onkin taktisesti jätetty vielä kulman taakse. Paikan valinta ei yllätä sillä onhan Viiskulma ainoa paikka missä Kuusela on maksanut Lonkerotölkeillä vaatteita! ”Mikäli vaatteet viittaisivat enemmän 50-lukuun, olettaisin Kuuselan ja Jonnen tapaamisen liittyvän pirtuun. 80-luvulla oli tuolla jo muut vauhtipulverit myynnissä!” Kaartinen miettii. Sen aineen historia onkin Helsingissä varsin pitkä ja yläluokkainen. ”Mutta luotan, että ei nää skloddit sellasta ja epäilenkin, että tässä kuvassa Kuusela pyytää Jonnelta pojille aikuisviihdekasetteja!” Kaartinen päätyy loogisempaan vaihtoehtoon.

 

Edellinen veikkaus vaikuttaakin osuneen täysin oikeaan, kun seuraava kuva paljastuu. ”Jonnen olemus viestitti heti, että nyt ei olla pahojen paheiden äärellä!” Kaartinen huokuu tyytyväisyyttä veikkaustaidoistaan. Rööperin ruhtinaan aikuisille suunnattu kauppa on muisto Helsingistä, siitä vanhasta ja rosoisesta Punavuoresta, josta Kaartisenkin vaari oli kotoisin. Tässä kuvassa pojat kyselevätkin suosituksia selkeästi ammattimaiselta Jonnelta, joka lupaa tarjota vain parasta uusille asiakkailleen.

 

Vaan, jotain jää vanhempien kollegojen välille kytemään, heidänhän piti höynäyttää nuorta Kallea, tällä kertaa Pikku-Olli ei tahdo päästää Kuuselaa helpolla. Miten tuo vain 3 vuotta vanhempi herrasmies tuntee, tuollaisia diilereitä, kuin Jonne? Miksi Kuusela ei ole aiemmin tuonut Ollia Viisikulmaan, mitä Kuusela peittelee? ”Niin monia avoimia kysymyksiä, mutta vain yksi blogipostaus aikaa vastata kaikkiin…” Kaartinen hekumoi jännityksen keskellä. Mutta Kuusela ei kysymyksiin vastaa, vaan kiertelee ja kaartelee, Kallen seuratessa kaukana perässä. ”Sille luultavasti annettiin kannettavaksi ja maksettavaksi jätesäkillinen ”ostoksia”.” Kaartinen maalaa 80-luvun pankkialan ammattilaisten mielenmaisemaa.

 

Tästä vaarallisesta operaatiosta oman elämänsä ”Nallet” selviävät kuitenkin ehjin nahoin kotiin. Kallen nukahtaessa jo Kampissa 3Tn kyydissä Töölöön matkustaneet, Kuusela ja Pikku-Olli tekevät samoin, sillä nyt on kaikki hyvin. ”Kunnes ei enää olekaan, vauhtisokeus, vastaamattomat kysymykset, aikuisviihteen unohtaminen sporapysäkille saattaa nimittäin jättää jotain roihuamaan kolmikon välille…” Kaartinen vilauttelee jatko-osa-korttia.
 
Ps. Mikäli tämä on ensimmäinen uutiskirje minkä luet: älä pelästy, eivät nämä tulevaisuudessakaan ole yhtään sen kaupallisempia! ”Toisaalta jokainen kuviin valittu vaate löytyy (tai on ollut) myynnissä meidän liikkeessämme!” Veijonen palaa huolestuneena lomaltaan.
 
Ystävällisin terveisin,
80-luvulle aikamatkanneet, sekä dekkarifani Kaartinen