Kaartinen & Kuusela ihmettelee; Mitä HANDMADE tarkoittaa?


Ollaan Kaartinen & Kuuselassa, kun sille päälle satutaan, niin aikamoisia pohdiskelijoita! "Tai siis minä ainakin, Kaartinen on ihan oma lukunsa.." Kuusela huikkaa ja tarkentaa, että pohditaan lähinnä vaatteisiin liittyviä asioita. Veijosen ja Kaartisen yksi kesän ylivoimaisista kohokohdista oli Kuuselan takahuoneesta hellästi kaikuvat huudahdukset. Vilkkaiden vaatehtimosonnien suosikki oli ja on edelleen Kuuselan jatkuvaan käsintehty-termin tiputteluun liittyvä vastakysymys: "Jaloillako ne vitu sit ommeltais?".
Kaartisen ja eritoten Kuuselan mielestä termi käsintehty/handmade alkaa olla loppuunkulutettu ja kaluttu.Termiä käytetään nykyään lähes kaikista vähänkin kalliimmista vaatteista, mutta kukaan ei tunnu tietävän mitä se tarkoittaa. "Saatko ommella silloin vain langalla ja neulalla, vai saatko polkea ompelukonetta edelleen jaloilla käsien tehdessä kaiken tarkkuutta vaativan työn?" Kaartinen kysyy, sonnien pakansekoittajatermistä.
Jos vaate tulee tehtaasta, jossa ihmiset tekevät työn eivätkä robotit, onko se silloin käsintehty? " Ei me osata itsekään vastata tohon mutta tuntuu, että eniten tässä harmittaa se, kuinka ihmisiä halutaan johtaa harhaan epämääräsillä termeillä" Kuusela toteaa ja haluaa muistuttaa, että pukutehtaissa on edelleen työntekijät ompelukoneiden äärellä. "Sen sijaan vaatteen leikkaaminen on usein pitkälti automatisoitu, virheiden välttämiseksi" Kaartinen lisää.
Sekä Kaartiselle että Kuuselalle sen sijaan käsinompelu on selkeämpi termi. "Käsinompelun määrä usein erottaa meille sen, että kuinka hyvin vaate on tehty." Kuusela kertoo. Parhaimmillaan "käsintehty" vaate tarkoittaa meille sitä, että ne tärkeimmät kohdat vaatteen kantajan kannalta on oikeasti ommeltu neulalla ja langalla! Toki ollaan myös hifistelijöitä pahimmasta päästä eli rakastetaan myös sitä, mitä vain käsin ja langalla voi saada aikaiseksi tai leikkaamalla vaate käsin! "Ei tartte huutaa: Kaartinen on hifistelijänäkin oma lukunsa..!" Kaartinen keskeyttää Kuuselan virneen. "AHH kaikille kauniille käsintehdyille napinläville tai upeasti kohdistetuille ruuduille ja raidoille, AHH!" Kaartinen jatkaa kertaa helliä tuntemuksiaan taidokkaasta käsityöstä.
Mutta kyllä Kuuselankin silmää lämmittää, niin kauniit käsinommellut koristeompeleet, kuin mahtavasti pikku kätösin ommellut napinlävetkin. Kuusela haluaa kuitenkin painottaa, ettei käsinompelun tulisi olla itseisarvo vaatteessa. "Meille tärkeintä on kokonaisuus, joka tulee niin vaatteen kauneudesta kuin sen mukavuudesta ihmisen päällä" Kuusela selkeyttää yhdelle riville firman tunteet. Lisäarvohan oikealla käsityöllä on varsin selkeä: joko se tuottaa kantajalleen lisämukavuutta tai se kaunistaa kyseistä tuotetta. "Mikäli joku ompelisi pitkät saumat käsin, huudahtaisi firmamme varmasti yhteen ääneen; MIKSI?" Kaartinen puhahtaa.
Ikävä kyllä käsinommeltu vaate ei ole sama asia kuin käsintehty vaate. "Mihinkään vaateteollisuuden termiin ei voi luottaa, vaan vastuu jää aina kuluttujalle tutkia termit läpikotaisin" Kaartinen ja Kuusela toteavat synkän piirteen alastaan. Jos joku termi hiertää tai kiinnostaa niin laittakaa kysymyksiä ja viestejä meille niin todetaan miten asiat mielestämme ovat!
Kaartinen & Kuusela
Käsityöläiset