Kaartinen & Kuusela ystävä: Jussi-Pekka Ojala


Kuten luvattiin Kaartinen & Kuuselassa, niin silloin tällöin esitellään meidän ystäviä, joiden kanssa saatetaan tehdä jotain yhdessä tai joiden kanssa meillä on tismalleen samat hifistely- ja fiilistely-hommat. "Koskaan ei olla sanottu noin!" Kuusela muistuttaa Kaartista. No tällä kertaa se on kuitenkin juuri näin, sillä Kaartinen & Kuusela haluaa esitellä ystävänsä Jussi-Pekka Ojalan."J-Phän on vaatesuunnittelija, yläastekaveri, vintagevaatehifistelijä sekä mikä meille tärkeintä, on J-P myös Oasis-fani!" Kaartinen esittelee ystävämme.Kaartinen & Kuuselan alkutaipaleella Kuusela hiukan ihmetteli, kun kaljupäinen 100 kiloa penkistä nostava parrakas janari käveli suoraan takahuoneen jääkaapille kaljojen kanssa. "Myöhemmin sitten paiskattiin kättä ja esittäydyttiin, eikä sen jälkeen oo pelottanu yhtään!" Kuusela kertoo ensi kohtaamisesta "J-P":n kanssa. 

"Ekan kerran ku Kuuselan kanssa tavattiin, rakkaus vaatteisiin oli jo ihan helvetin pitkällä. Toisin kuin Kaartisen kanssa tavatessa ylä-asteella, ku yritettiin vaa välttyä vaikeuksilta" Jussi-Pekka kertoo. Vaatekiinnostus iski kuitenkin yläasteen jälkeen tähän K&K:n ystävään niin väkevästi, että Aalto-yliopiston kautta vaatesuunnittelijaksi päätyminen oli edessä. 

"Olin aluksi hakemassa vestonomiksi enkä ollut Aaltoa harkinnutkaan, koska mulla oli täysin tavallinen keskiluokkainen kasvatus, jossa taiteesta tiedettiin von Wrigthin Taistelevat Metsot ja se, että pitkästä matematiikasta on helvetisti enemmän hyötyä elämässä! Kelasin siis oikeasti, että mulla ei ole mitään asiaa Aaltoon, koska sehän on oikeita taiteilijoita varten! Olihan siellä tavallaan vähän yksinäistä, koska Aalto oli täynnä taiteilijasieluja, eikä kukaan niistä tiennyt miten päin M-65 fishtail parkan hihalaskokset menee..." vaatenörrttien vaatenörtti J-P kertoo Kaartisen ja Kuuselan pyörittäessään päätään.

“Olen aina ollut visuaalisesti taitava ja luova tyyppi ja se luovuus tulee väkisin esiin jollain tavalla. Miesten vaatteet on sopivan tarkkarajainen kategoria, jossa voi käyttää luovuutta, mutta on tiettyjä sääntöjä, joita ei pidä rikkoa tai joku insinööri jossain älähtää!" melkein LVI-insinööriopiskelijaksi päätynyt J-P selittää.Kaartinen & Kuuselalle Jussi-Pekka ei ole pelkästään ystävä, vaan häneen usein tukeudutaan myös mikäli halutaan hifistellä asioista tai hankkia lisää tietoa erinäisten vaatteiden historiasta. "Ja miksi ei tukeuduttaisi, välillä tuntuu, että tämä sonni on kävelevä tietopankki, ainakin vaatteisiin; ja jostain syystä nimenomaan parkoihin liittyen" Kaartinen kertoo Oasismaniaan vasta myöhemmin juuri Jussi-Pekan avulla sisään päässeenä.

Kuten Brionin tehtaalla tavataan sanoa; pitää tietää historiasta ja kauneudesta, jotta voi tehdä mitään kaunista ja hyvää. "Historia on aina kiinnostanut ja vaatteet on osa sitä. Vanhojen vaatteiden tutkimisessa oppii aina jotain uutta ja se pistää asioita kontekstiin, varsinkin suunnittelijana, sillä monia kreisejä juttuja on tehty ties miten kauan sitten. Oma kiinnostus vintagevaatteisiin lähti muistaakseni vanhojen jenkkiarmeijan takkien myötä. Klassikko M-65 field jacket piti tietysti saada originaalina!" J-P kertoo keräilyharrastuksensa alusta. Myös oma pukeutumishistoria on auttanut Jussi-Pekkaa oppimaan pukeutumisesta: fedorat, tweedit ja puvut ovat kaikki tulleet tutuksi tämän mörön päällä.

"Yhdistelmä, jossa tyylillisesti kaikkea saa (pitää) omistaa on parempi! Eli löytyy vanhat militariat, kapitalin erikoisfarkut, japanilaista ulkoiluvaatetta sekä tietysti rivistö räätälöityjä päällystakkeja. 
 Mokkasiinit on usein jalassa ja suosin housuissa workwearia. Flanellipaita - nykyisin Brioni, kiitos isäntien! - ja päällystakkina joku törkeä vintage Chester Barrie! " kertoo hifistelyn erikoismies Ojala nykyhetken pukeutumisestaan.Tällä hetkellä myös J-Pn ja hänen kaverinsa Parhialan pitämä merkki Shuwsu:ssa näkyy Ojalan intohimo sekä kauneuteen, että toiminnallisuuteen!

"SHUWSU on kahden miehen operaatio joka valmistaa pieniä eriä, sanotaanko, spesialistivaatteita. Suunnittelu pohjautuu mun valtavaan taustatutkimukseen kaikenlaisista militaria-, räätälöinti- ja workwear- referensseistä, joista suodattuu meidän näköisiä käyttövaatteita. Takeissa on kaikissa kimono-leikkaus, johon saadaan muotoa eri muotolaskoksilla. Koitetaan pitää työvaatemeininki siinä mielessä, että tuotteissa on teollinen henki sekä artesaanipuoli joka tulee esiin yksityiskohdissa tai tavanomaisesta poikkeavista ratkaisusta. Seuratkaa instassa, niin lupaan nostaa enemmän rautaa! @shuwsu_ " massatuotannosta poikkeava J-P kertoo operaatiosta samalla kertoen aika paljon myös itsestään.

"Monille tärkeää vaatteissa on käytännöllisyys, enkä itsekään ole siitä eri mieltä, joten käytännöllisyys edellä on menty! Lapsena vaatteissa piti olla isot ja hyvät taskut! Se pätee edelleen” taskujemmari Ojala kertoo saaden hyväksynnän kahden taskurakastajan edessä.

Kaartinen ja Kuusela nyökyttelevät J-P.n jutuille vaikka aina eivät ajatukset estetiikan suhteen kohtaakaan; pieteetti, historiantukiminen, parkojen fanitus, käytännöllisyys ovat kuitenkin sellaisia syitä joiden takia haluamme esitellä tämän janarin; Kaartinen & Kuuselan ystävä Jussi-Pekka Ojala

 Jussi-Pekka Ojala ja kolmen suora:

-Tyyli-idoli: Kaartisen tyyli-idoli on Liam Gallagher, joten vastaan mun ja Liam Gallagherin yhteisen tyyli-idolin eli Paul Wellerin!

-Suosikki urheiluseura: OG

-Tällä hetkellä inspiroi: Ty Segall