Made in Italy?


”Cannavaro, Baggio, Balotelli, parmesaani, pasta, pizza!!” Kaartinen huutaa uuden vuoden kunniaksi heilutellen käsiään. Vuosi vaikuttaa alkaneen siis hyvin yrityksessämme. Onkin aika pohtia sitä, miksi yrityksemme on niin täynnä italofiilejä sekä sitä mitä näille vaatehifistelijöille tarkoittaa label: Made in Italy.


”En tiedä onko tarpeeksi toitotettu, mut rakastetaan sitä, että voi pukeutua mukavasti!” Kuusela painottaa kertauksena. ”Siinä missä monille mukavasti pukeutuminen tarkoittaa verkkareita, mä oon oppinu tän yrityksen myötä, että hyvin tehty puku voi olla maailman mukavin asia!” Veijonen toteaa samalla katsoen syyllistäen Kaartista, joka nähdään liian usein verkkareissa. Mutta eihän Italia ole ainut paikka, joka tuottaa hyvin tehtyä vaatteita? ”Ei ole ei, mutta erittäin iso parhaista klassisista vaatehtimoista on kotoisin Italiasta!” Kaartinen kertoo, alkaen samalla huutoluettelemaan suosikkejaan: ”Kiton, Cesare Attolini, Isaia, Brioni, Stefano Ricci, Larusmiani!”.



Ja vaikka jokin brändi ei olisikaan Italiasta, löytyy useiden kalliiden muotitalojen luomuksien sisältä lappu; Made in Italy. ”Iso asia minkä oon oppinut tässä yrityksessä on tunnistaa tuotelapuista ja iästä missä tehtaassa tuote on tehty!” Veijonen kiittää maailman parasta mentoriaan Kaartista. Siinä missä 90-luvulla Facis tuotti useille merkeille laatua, myöhemmin 2000-luvulla ovat tuottajina toimineet muun muaassa Caruso, Belvest, Corneliani ja Canali. ”On ollu ilo työskennellä viimeinen vuosikymmen italialaisten ja heidän juorujensa kanssa” Kaartinen kertoo samalla vinkaten korvansa takaa löytyvistä lisätiedoista.



Jos ”made in Italy” tarra tarjoaa usein laatua, tarjoaa se myös jotain enemmän. ”Kenellekään tässä firmassa työskentelevälle ei riitä se, että vaate on hyvin tehty, vaan sillä tulee olla myös sielu!” Kuuselakin alkaa heiluttelemaan sormiaan. Sieluttomuuteen Italia usein tarjoaakin vastauksen; ”Se, että usealla tehtaalla useiden vuosikymmenten kokemus takaa usein sen, että kaavojen ja tekotapojen eteen on vuodatettu verta ja kyyneliä riittämiin!” Kuusela jatkaa käsienheiluttelua samalla huomauttaen, että useat yrityksen suosikkibrändit ovat aloittaneet pieninä spesialistipuljuina.

Kaartiselle ei romantikkona kuitenkaan pelkät kaavat riitä. ”Italia on miljoonien tarinoiden maa: Stefano Ricci on lahjoittanut Ponte Vecchiolle uudet valot, Brunello Cuccinelli maksanut tehdastyöntekijöilleen 20 prosenttia paremman palkan kuin alan minimi, Kiton osti aikanaan Carlo Barberan kangastehtaan, huolestuttuaan Loro Pianan siirtymisestä LVMH:n omistukseen!” Kaartinen kertoo tällä kertaa onneksi vain muutaman faktan. Firman romantikon onkin vaikea välillä erittäin vaikea liikkua, nykyaikaisten päälle liimattujen perustamistarinoiden ja vihervalkopesujen kyllästämien brändien tylsässä meressä. Jos tarinat ovat hyvä osa sielua niin on meidän yrityksemme mielestä myös se, että useat italialaiset brändit ovat edelleen yksityisomistuksessa. ”Onneksi Kaartisen mukaan kaikki ei kuitenkaan ole sellaisen perheen omistuksessa, edes Napolissa…” Puusti livauttaa lasit hitaasti päähänsä.



Firman onneksi työskentelemme klassisen pukeutumisen kanssa, jolloin ”made in Italy” usein tarkoittaa myös sitä. ”Ollaan kyllä tietoisia harmaista alueista ja tiedetään useita brändejä jotka, ovat jääneet kiinni halpavoimatehtaista Italian sisällä tai puolivalmisteiden tekemisestä saadakseen sen halutun tarran” Kuusela palauttaa romanttisen Kaartisenkin maan pinnalle. ”Ikävä kyllä tämä trendi ei ota laantuakseen” Veijonenkin osallistuu keskusteluun, huomauttamalla koronan aiheuttamista hyvien tehtaiden lakkautuksista.
 


Kaartinen & Kuusela toivookin näin vuoden alun kunniaksi, että tulevaisuudessa keskityttäisiin tekemään asioita hyvin, mukaviksi, kauniiksi ja isolla ripauksella romantiikkaa!
 
I migliori auguri,
Kaartinen & Kuusela