Oi armaani, Giorgio Armani!


Meillä Kaartinen & Kuuselassa on merkki-ihmisiä ja sitten on ”melko fanaattisia”-merkki ihmisiä. Tämän takia päätimmekin omistaa postauksen syväluotaavasti Veijosen suosikkimerkille: Armanille. ”Näin kerhon puheenjohtajana olen tyytyväinen, et tälläset firman pienemälle äänelle jääneet suosikkimerkit saa huomiota.” Armani-kerhon PJ toteaa ylpeyttä rinnassa. Kaartinen ilmestyy paikalle tukemaan Veijosen merkki-intoa, kertomalla, että eräässä suhteessa hänestä on käytetty hellittelynimeä Giorgio. ”Älyytteks Giorgio Armani, niinku armaani!” Kaartinen vääntää jokaisella rautalangasta.



Näiden kahden innosta firmaan onkin kerätty melko paljon Armanin vaatteita. ”Ja meillä molemmilla se into on nimenomaan lähtenyt vintage Armaneista, joissa kaiken a ja o on se, miten vaate liikkuu!” Veijonen selventää rakkauden syttymistä. Armaneista puhuttaessa kannattaakin yleensä helpotuksen takia selventää, mistä Armanista puhutaan ja mistä vuosikymmenestä puhutaan! Vuodesta 1975 lähtien toiminnassa ollut merkki pysyikin erittäin pitkään relevanttina, 90-luvun ollessa pelkkää tykitystä Armanin näkyessä muun muassa Frasierin (tv-sarja), Eric Claptonin (rock tähti), Richard Geren (90-luvun kuumimman Hollywood-tähti) päällä.



Merkin pääasiallinen osaaminen eli kankaiden liikkuvuus sekä niin sanotut off-värit olivat erittäin kysyttyä tavaraa erityisesti miesten markkinoilla aina 2000-luvun alkupuolelle asti. ”Se oli aikaa, kun Armaniin pukeutuivat erittäin muodikkaat ihmiset kuin myös yritysjohtajat!” Kaartinen tulee pätemään. Armani näkyi kaikkialla eikä ollutkaan sattumaa, että Ralph Lauren ja Giorgio Armani kilpailivat erinäisten elokuvien puvustamisoikeuksista. 2000-luku toi kuitenkin muutoksen muoti oli värikkäämpää ja samalla mustempaa kuin koskaan ja vuosien valuessa tapahtui myös käänne vaatteiden halutussa istuvuudessa. ”Sit mäki olin muodissa…” Kuusela haikailee slimfitin hyökyaaltoa...



Armani joutui uusiutumaan ja kaikkien mielestä se ei ollut hyväksi. ”Siis Kaartisen mielestä; sillä Armani omaksui puvun takin istuvuuden, joka oli sekä tiukka hihoista että vyötäröstä ja takaa edellisiä malleja lyhyempi, jotta takapuoli näkyisi enemmän; ei mun mielestä paha. ” Hottis-Kuusela paaluttaa. Yksi maailman isoimmista brändeistä ei ollut enää in. ”Tähän vaikutti myös kovasti se, et merkki ei ollut nopea uusiutumaan itsessään, vaan asiakkaista tuntu, että kun luotiin jotain uuden muodin mukaista perustettiin oma merkki tai linjasto.” Kaartinen heiluttelee päätänsä tiuhasti sivulta toiselle.


”Kun myi Armania uutena, aina valiteltiin sitä, et kukaa ei pysyny kärryillä siitä, et mikäs linjasto on nyt myynnissä ja mitä laatua se edustaa.” Kuusela muistelee edelleen, että hänestä tuntui, että asiakkaat olivat oikeassa, sillä vuosien varrella oli ollut, jos jonkinmoista tuotelappua ja merkkiä. ”Jopa minä osaan luetella Armanilta useita eri linjastoja vuosien varrelta; mutta ehkä ne tyypillisimmät tässä miesten käytettyjen vaatteiden pelissä ovat: Giorgio Armani, Emporio Armani, sekä Armani Jeans!” Puusti kumartaa puheenjohtajalle.



Mutta jo päälinjaston, eli Giorgio Armanin, alla on ollut vuosien aikana useita eri linjastoja. ”Vintage tuotelapustasi saattaakin löytyä seuraavia sanoja; Via Borgonuovo 21, Classico, Le Collezioni, Collezioni, Sekä Mani by Giorgio Armani; näitä kaikkia olen kiinnostunut hankkimaan!” Veijonen kertoo sisäänostoinnostaan...  ”Näin rentona hemmona kiinnostais Emporion ja Jeansin alkuvuodet sekä tietenkin megaspessut Nevet sun muut!” Kaartinen tähdentää omaa kiinnostustaan, Veijosen tähdentäessä, että kaikki Armani kiinnostaa.

 

Vaatteiden laadun ja tason heittelyyn Armani onkin halunnut selkeistää tuotantoaan ja merkkejään. ”Joo siis, jos puhutaan pelkistä vaatteita, niin enää on: Giorgio Armani, Emporio Armani, EA7 ja Armani Exchange.” Puusti on pakotettu sisäistämään litania. Sen lisäksi, että Armani on muodin syklien takia jälleen palannut itselleen ominaiseen väljyyksiin ja liehuviin kankaisiin, on myös itse Giorgio Armanin nimeä kantavan malliston laatu pystytty palauttamaan 2010-luvun loppupuolella erittäin hyväksi. ”Tästä on onneks mullaki melko hyvä kokemus!” Vielä vuonna 2019 Giorgio Armanin mittapukuja myynyt Kuusela toteaa.

Armani-kerhon puheenjohtajalta pyydettyä loppukaneettia pyydettäessä on sävelet selvät ” ARMANI ON IN; NYT JA AINA!” Veijonen huutaa kurkku suorana.

Armain terveisin,
Armani-kerhon puheenjohtaja Juho ”Veijonen” Veijo,
Helsinki 2023
 
+Muut Kaartinen & Kuuselan jäsenet