Ralph Lauren - Ikoni, kopioija, taitava


Kelattiin Kaartinen & Kuuselassa antaa tekoälylle kunnia ja vapaus kirjoittaa aiheesta Ralph Laurenin vaikutus muotimaailmaan, tyylinä dialogi kriittisen Kaartisen ja lempeän Kuuselan välille. ”Mutta koska lopputulos oli seuraavanlainen, oli Kaartisen pakko myöntyä ja ottaa näppäimistö kiltisti käteen…” Kuusela kertoo.

”Tekoälyn luoma Kaartinen: ”En ymmärrä miksi jokainen puhuu Ralph Laurenista kuin hän olisi jumala. Mitä hän on tehnyt niin erikoista muotimaailmassa?”
Tekoäly Kuusela: ”Ralph Lauren on luonut amerikkalaisen preppy-tyylin ja on yksi merkittävimmistä muotisuunnittelijoista. Hänen vaikutuksensa ulottuu laajalle, ja hän on inspiroinut monia muita suunnittelijoita.””
Asiakkaidemme toivelistan numero ykkösenä on tosiaan ollut jo pari vuotta blogipostaus aiheesta Ralph Lauren, mutta Kaartinen ei ole useista pyynnöistä huolimatta jaksanut kirjoittaa. ”Äärimmäisenä vaatehifistelijänä ja keräilijänä brändissä eniten tökkii omien tehtaiden puute ja valtava ylitarjonta vaateroskaan hukkuvalla maapallolla” Kaartinen selkeyttää tivaajille. Tämähän ei vielä tarkoita sitä, että Ralph Lauren olisi pelkästään jotenkin huono merkki. ”Ei oo ei, monet Made in Italy ”Rafut” on tehty Cornelianin ja Canalin tehtailla ja kankaiden laatu uusimmissakin, normi ”Rafuissa”, on hyvä, puhumattakaan Purple Labelista” firman nuorin saapuu pätemään.
Toinen asia ehkä mikä on tökkinyt; on tekoälynkin mainitsema preppy-tyyli. ”Meist ei, vaan kukaan oo fani. Musta tuntuu, että meillä kaikilla on vähä kaikkialle sinkoileva tyyli, kun taas preppy edustaa jokseenkin tiettyjen kaavojen mukaista pukeutumista” Kuusela tiivistää tuntemuksemme preppystä.
Tekoälykin sai hyvin kiinni mitä mieltä Kaartinen on preppy-tyylistä:
”Tekoäly Kaartinen: ”Preppy-tyyli? Se on vain perinteistä yläluokkaa. Miten se on merkittävää muotimaailmassa?” Tekoäly kertoo totuuksia.
Kuuselan mielestä preppy-tyylillä on ollut kuitenkin merkittävä vaikutus modernin ajan kasuaaliin pukeutumiskulttuuriin. ”Ohan se selvä mistä irtotakki+farkut/chinot kulttuuri tulee; Ivy league-yliopistoista, jotka ovat jatkuva preppy-tyylin lähde” Kuusela kertoo.
Ivy league tyylin parhaiten valtavirralle ovatkin tutustuttaneet klassiset miestenvaatebrändit Brooks Brothers ja Ralph Lauren. ”Näistä kahdesta Ralph Laurenilla oli lahjakkaan perustajansa avulla paremmat kyvyt muuntautua ja ammentaa isosti sekä Amerikan alkuperäiskansojen, että Americana-kulttuurin muita ytimiä” Veijonen tulee kertomaan vanhuksille.
Tuo Ralph Laurenin kyky ammentaa monia Amerikan kulttuurihistoriallisesti merkittäviä herättää kuitenkin kosolti keskustelua koko firmassa. ”Navajo viltit ja kuosit, runsas turkoosien käyttö koruissa, mokkasiinit ja niin edelleen” Kuusela luettelee; samalla miettien missä menee kulttuurillisen omimisen rajat. Ralph Lauren tunnetaankin tuolla kapealla nuoralla tanssimisesta. ”Vielä 2010-luvulla on pyydelty anteeksi monia kyseenalaisia tuotteita ja mainoskampanjoita” paremmin asiaan perehtynyt Veijonen selventää.
Ralph Laurenin merkitys vaatemaailmassa on ollut monisyinen ja valtava. ”Jos yhtä ihmistä pitäis syyttää casuaali-etikettien vahvistumisesta ja synnystä niin kääntäisin sormen tätä gubbea kohti…” Kaartinen tykittää. Myös muiden kulttuurien hyötymisestä liittyvään keskusteluun tällä merkillä on ollut iso lusikka sopassa. ”Amerikka tuntuu olevan monen keskustelua herättävän polttavan aiheen lähtöpaikka…” Kuusela astuu niukalti brändin kriitikkojen puolelle.
Ralph Laurenin vaikutus Kaartinen & Kuuselaan onkin yhtä monisyinen kuin koko vaatemaailmaan; ajatuksia puolesta ja vastaan löytyy kokonainen kaapillinen.
Ystävällisin terveisin,
Aidot sekä tekoälylliset Kaartinen & Kuusela