Veijosen vaatturius ja oppi-isämme!


Kaartinen & Kuuselassa on taas se aika vuodesta kun on aika reflektoida vaatturiutta ja sen merkitystä. Kuitenkin molemmilla niin sanotuilla pääsonneilla on jo melko pinttynyt käsitys päässänsä siitä, mitä vaatturius heille merkitsee näin Pyhän Homobonuksen päivän lähettyvillä. ”Pinttynyt ja tunkkanen on joo!” ei-boomer Veijonen huutaa. Olikin aika kysyä kysyä firman opiskelijavahvistukselta; mitä vaatturius merkitsee sinulle Veijonen?Sekä tietysti bonuskysymyksenä näin isäinpäivän kunniaksi kysyimme kaikilta veijareilta; Ketkä ovat teidän ammatilliset oppi-isänne?
Veijonen päätyi opiskelemaan vaatturiksi sitä tyypillistä reittiä, käytännössä suoraan lukiosta Mäntsälän ainoaan skedeparkkiin, josta on helppo reitti Merihakaan vaatturikouluun! ”Oikeasti kiinnostus muotiin oli mulle se mikä sysäs mut ompelemaan” Veijonen kertoo Helsinkiin muutostaan. Vasta vaatturikoulussa kiinnostus muotiin on ainakin osittain vaihtunut kiinnostukseen vaatteiden tekotavoista sekä klassisesta miestenmuodista. ”Siinä vaiheessa kun eri suunnittelijoiden aikakaudet muotimerkeillä kiinnostaa vähemmän kuin syötökset hihanpyöriöllä tai eri tavoilla kaadetut saumat, tiedettiin et skloddi ui aika syvällä” Kuusela kertoo ylpeänä onnistuneesta myyräntyöstään.  ”Kai se koulussa opettajan kaa kiistely ”oikeista” rakenteista puvussa jotain kertoo siitä kuinka intohimoisesti täs suhtaudutaan koko alaan” nykyisellään Kiton-fanina tunnettu Veijonen kertoo koulunkäynnistään.
 
 
Tällä hetkellä vaatturius tarkoittaa Veijoselle paljon! Siinä missä aika koulussa käytetään usein jopa ompeluun keskittymiseen, aika niin sanotulla vapaa-ajalla käytetään usein vaatteisiin. ”Rakastan vaatteita; sen takia mä nyt tännekin hakeuduin!” Veijonen kertoo runnomalla työelämään pääsystä.
Koulu liittyy vaatturiuteen, työt pukujen myynnin, korjauksen ja historian parissa liittyvät vaatturiuteen, mutta niin liittyy myös Veijosen ompelu vapaa-ajallakin! ”Pitäähän tollasta vaatturielämäntyyliä tukea! Mulla onkin tällähetkellä tilauksessa vakosamettihousuihin mätsäävä irtotakki!” Kaartinen kertoo silmät kiiluen, jo valmiissa housuissaan. Tällä hetkellä Veijonen rakastaa vaatturiutta ja polte on pohjaton, mutta tulevaisuuden hän jättää avoimeksi! ”Eiku ihan oikeesti mä oon vasta 21-vuotias, mutta vaate-ala tuntuu kuitenkin juuri nyt ja juuri tällä tavalla omalta!” Mäntsälän yksi ainoista vaatturiopiskelijoista kertoo.
 
Jottei unohdettaisi Homobonuksen lisäksi niitä kaikkein tärkeimpiä suojeluksia meidän ajatuksille vaatturiudesta, kysyttiin kaikilta ketkä ovat ovat heidän oppi-isänsä:
"Mul on kolme selkeetä oppi-isää; Maskun varastolta tarttu tietenkin Topi Sukari, vaatturiuteen on vaikuttanut eniten rakas Kuusela, mutta ihminen joka on vaikuttanut eniten mun työasenteeseen on mun oma faija" Veijonen alkaa hempeilemään. 
"Mä haluisin kovasti sanoa, että vaatturikoulussa olis ollu joku tosi hyvä oppi-isä, mutta eniten tuli opittua ehdottomasti työharjoitteluissa. Ylivoimaisesti parhaiten mieleen jäi Sura Helsingin kaupunginteatterista" Kuusela muistelee jo kauas kouluaikoihin.
"Mun ei varmaan anneta mainita Tenhoa ja muita Perkkaan Huollon mulle tärkeitä janttereita, joten eniten mun nykypäivän työskentelyyn on vaikuttanut lapsuuden jalkapallovalmentaja joka hoki "Se mikä tehdään; tehdään kunnolla" Kaartinen viittaa Laitiseen ja syyhyn miksi hän harvoin tarttuu enää ompelukoneeseen. 
Ystävällisin Terveisin,
Kaartinen & Kuusela & Veijonen