Tällä viikolla lehtori Kuusela ottaa karttakepin sekä kynän tiukasti käteen ja kirjoittaa teille vaatteiden huoltamisesta! Tässä tekstissä keskitymme syysteeman mukaisesti villakangastakkeihin sekä hoitovälineisiin mitkä on hyvä löytyä joka kodista!
Olemme koonneet tähän helpon paketin siitä miten voit kotikonstein hoitaa villakangastakkisi ilman turhia pesulakäyntejä!
Villakangastakki on hyvä säilyttää kesän yli esimerkiksi henkarilla pukupussissa roikkuen, mutta jos olet jättänyt talvitakkisi laatikkoon tiukasti pakattuna, ei silti tarvitse hätääntyä!
Ota takki henkarille roikkumaan tai vaihtoehtoisesti levitä se silityslaudan päälle ja käy takki perusteellisesti läpi vaateharjan kanssa. Tässä suosittelemme käyttämään nimenomaan villalle tarkoitettua vaateharjaa, jonka harjakset on valmistettu luonnonmateriaaleista kuten sianharjas tai risiiniöljypohjainen Bionifil, joka jäljittelee edellä mainittua rakennetta.
Harjakset ovat karkeat mutta joustavat ja ne pääsevät kätevästi syvälle vaatteen kuituihin käsiksi puhdistaen ne huolellisesti. Samalla vaateharjalla huollat niin silkkipaitasi kuin kashmirneuleet ja -takit! Liimapohjaista tarrarullaa emme suosittele, sillä se voi jättää villakankaan pintaan liimaa, jonka seurauksena takki saattaa vetää puoleensa vain enemmän pölyä tai eläintalouden karvaa
Tehostaaksesi puhdistusta, voit käyttää apuna vettä ja suihkepulloa. Sumuta vettä joko suoraan villakankaalle tai harjalle ja käy koko takin ulkopinta läpi harjan kanssa. Tehokkain lopputulos tulee veden kanssa sekä harjaamalla ensin takkia ”vastakarvaan” ja sen jälkeen uudestaan takin kuitujen mukaisesti myötäkarvaan. Tämä sama tekniikka pätee myös nukanpoistossa, mutta tähän voit käyttää myös villalle suunniteltua nukkakampaa, samalla välineellä huollat myös nukkaantuneet neuleesi!
Jos takkiisi on päässyt tahroja, ovat ne jo todennäköisesti suurimmilta osin poissa aiemman käsittelyn jäljiltä, mutta tiukemmatkin tahrat on mahdollista poistaa kotikonstein! Tähän tarvitset vain puhdistusainetta, johon suosittelemme luonnonmukaista marseillesaippuaa tai vaihtoehtoisesti sappisaippuaa.
Suihkuta hieman vettä tahrakohtaan ja sen jälkeen hiero saippuaa hellästi tahran päälle, käytä apuna esim. hammasharjaa. Tämän jälkeen sumuta froteepyyhkeeseen hieman vettä ja pese saippua pois. Sen jälkeen kuivaa kohta vielä froteepyyhkeellä ja toista tarvittaessa, superhelppoa!
Nyt takkimme pinta on raikkaassa kunnossa, mutta lisäksi suosittelemme vielä höyryttämään takin läpi joko vaatehöyrystimellä tai höyryominaisuudella varustetulla silitysraudalla. Ripusta takki henkarille roikkumaan ja käy takin pinta läpi höyryttämällä, jolloin myös mahdolliset takin kesäsäilytyksen jäljiltä olevat rypyt katoavat. Takin voi vielä nostaa ulos tuulettumaan kuivalla säällä yön yli, jolloin mahdolliset hajutkin häipyvät itsestään. Nyt takki on kunnossa ja tällaista perusteellisempaa huoltoa suosittelemme n. kerran vuodessa ja paikallisen tahranpoiston voi tehdä aina tarpeen vaatiessa!
Ps. Meidän somesta ja Youtubesta löydät nämä samat vinkit myös videomuodossa!
Pps. Kiitos lukuisista veikkauksista viime viikkoiseen takki-arvuutteluun, oikea vastaus oli 428! Lähin arvaus osui vain yhden päähän oikeasta. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
Takin kausihuoltoterveisin,
Kaartinen & Kuusela